IASCGL.COM



Loading...  Loading Test...

Instruction:

  • Total number of questions : 30.
  • Time alloted : 18 minutes.
  • Each question carry 2 mark, and there is a negative marking of 0.5.
  • DO NOT refresh the page.
  • All the best :-).

अनुदेश:

  • प्रश्नों की कुल संख्या : 30.
  • आवंटित समय : 18 मिनट.
  • प्रत्येक प्रश्न 2 नंबर का है। यदि कोई प्रश्न गलत होता है तो 0. 5 अंक काट लिए जायेंगे। अचिन्हित प्रश्नों में कोई कटौती नहीं की जाएगी .
  • परीक्षा के दौरान पेज को रिफ्रेश न करें आपके अच्छे पेपर की कामना के साथ। जब आप पेपर देने के लिए तैयार हों , start बटन दबाये .

General Awareness

1. What was the name of the father of Mahatma Buddha?
महात्मा बुद्ध के पिता का क्या नाम था ?

A.
Bindusar / बिन्दुसार
B.
Guatam / गौतम
C.
Suddhodhan / शुद्धोधन
D.
Kapil / कपिल

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Suddhodhan was Buddha's Father.
2.

Bhagwan Mahavira were the ____ Tirthankara?
भगवान महावीर ____ तीर्थंकर थे ?

A.
24th / 24 वें
B.
23rd / 23वें
C.
1st / पहले
D.
10th / 10वें

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

3. Greatest war of King Ashoka was with
अशोक महान ने अपना सबसे बड़ा युद्ध किसके विरुद्ध लड़ा ?
A.
Magadh / मगध
B.
Patliputra / पाटलिपुत्र
C.
Patiala / पटियाला
D.
Kaling / कलिंग

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

4. Which is the brightest star ?
चमकीला ग्रह कोनसा है ?

A.
Venus / शुक्र ग्रह
B.
Mars / मंगल ग्रह
C.
Mercury / बुध ग्रह
D.
Satrun/शनि ग्रह

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

5. Who is the founder of facebook ?
फेसबुक के संस्थापक कौन है ?

A.
Luice Hing / लुइस हींग
B.
Sundar Pichai / सुन्दर पिचाई
C.
Mark Zuckerberg / मार्क जकरबर्ग
D.
Bill Gates / बिल गेट्स

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

6. Largest river in india by Volume and Length respectively are
भारत में सबसे बड़ी नदी पानी की मात्रा और लंबाई के आधार पर क्रमशः है ..
A.
Gagna, Yamuna / गंगा, यमुना
B.
Yamuna, Ganga / यमुना, गंगा
C.
Brahmputra, Ganga / ब्रह्मपुत्र , गंगा
D.
None of these / इनमे से कोई नहीं

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

7. Minimum age of Prime Minister/ प्रधानमंत्री की निंम्नतम आयु कितनी है ?
A.
25 year
B.
30 year
C.
35 years
D.
55 years

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

8. Writer of "Mann Ki Baat: A Social Revolution on Radio’ and ‘Marching with a Billion - Analysing Narendra Modi’s Government at Midterm’"
मान की बात: रेडियो पर एक सामाजिक क्रांति 'और' एक अरब के साथ मार्चिंग - विश्लेषण नरेंद्र मोदी की सरकार ' के लेखक कौन है ?
A.
Abhirup Bhattacharya / अभिरूप भट्टाचार्य
B.
Uday Mahurkar / उदय माहुरकर
C.
Rajiv Mehrishi / राजीव मेहरिशी
D.
Jairam Ramesh / जयराम रमेश

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

9. Name the inventor of Hydrogen Bomb /
हाइड्रोजन बम के आविष्कार किसने किया ? ?
A.
Henry W. Silly / हेनरी डब्ल्यू सिली
B.
Thomson J / थॉमसन जे
C.
Nikola Tesla / निकोला टेस्ला
D.
Edward Teller / एडवर्ड टेलर

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

10. First Amendment of Indian Constitution is in
पहला सविंधान संशोधन कब हुआ ?
A.
1950
B.
1951
C.
1952
D.
1956

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

11. Who is the Present Chief Justice of India ?
सर्वोच्च न्यायालय के वर्तमान मुख्य न्यायाधीश कौन है ?
A.
Deepak Mishra
B.
Justice Khehar
C.
TS Thakur
D.
AK Singh

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

12. Fahrenhiet and Celsius are equal reading value at.
फ़ारेनहाइट और सेल्सियस कितने तापमान पर समान रीडिंग दिखते हैं ?
A.
83.5
B.
-35
C.
-40
D.
272

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

13. Hydrulic Lift is based on principle of ... ?
हाइड्रोलिक लिफ्ट किस सिद्धांत के आधार पर है ?
A.
Henry Law
B.
Newton's Law
C.
Pascal Law
D.
Faraday's Law

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

14. Under which article Jammu and Kashmir has a special state status
किस अनुछेद के तहत जम्मू-कश्मीर का एक विशेष राज्य का दर्जा दिया गया है ?
A.
366
B.
370
C.
376
D.
476

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

15. Choose a Film Award from the following.
निम्नलिखित से एक फिल्म पुरस्कार है..
A.
Jananpith Award / ज्ञानपीठ पुरस्कार
B.
Mahatma Gandhi Award / महात्मा गांधी पुरस्कार
C.
Sahitya Akadami Award / साहित्य अकादमी पुरस्कार
D.
Dada Saheb Phalke Award / दादा साहब फाल्के पुरस्कार

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

16. Indus Water treaty is between..
सिंधु जल संधि इनमे से किसके बीच है
A.
India-China / भारत-चीन
B.
India-Pakistan / भारत-पाकिस्तान
C.
Pakistan-China / पाकिस्तान-चीन
D.
India-Bangladesh / भारत-बांग्लादेश

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option B

17. Strongest bone in Human body ?
मानव शरीर में सबसे मजबूत हड्डी कौन सी है ?
A.
stapes / स्टेपीज़
B.
Fibula / फाइबुला हड्डी
C.
Sternum / उरास्थि
D.
Femur / फीमर

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

18. In which state 'Ajnata Cave' situated.
किस राज्य में 'अजंता की गुफायें ' स्थित है ?
A.
Kerala / केरल
B.
Tamilnadu / तमिलनाडु
C.
Karnataka / कर्नाटक
D.
Maharastra / महाराष्ट्र

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

19. 1st house or lower house of the parliament is also known as.
संसद का प्रथम या निम्न सदन किसे कहते है
A.
Lok Sabha / लोक सभा
B.
Rajya Sabha / राज्य सभा
C.
Legislative Assembly / विधान सभा
D.
Legislative Council / विधान परिषद

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

20. Which country is largest country of the world by area ?
क्षेत्र की दृष्टि दुनिया का सबसे बड़ा देश कौन सा देश है?
A.
Canada / कनाडा
B.
China / चीन
C.
Russia / रूस
D.
India / भारत

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

21. Which country host BRICS Summit 2017?
A.
Canada / कनाडा
B.
India / भारत
C.
South Africa / दक्षिण अफ्रीका
D.
China / चीन

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

22. Which element is mostly used in mobile battery
A.
Ne(Neon)
B.
W(Tungten)
C.
Na(Soidum)
D.
Li(Lithium)

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

23. Ram Nath Kovind is ___ President of India ?
A.
11th
B.
12th
C.
14th
D.
17th

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

24. Saltwater 'Van Lake' is situated in which country
A.
Turkey
B.
Iran
C.
Iraq
D.
China

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

25. With which of the following body organ is 'pace-maker' associated?
निम्नलिखित में से कौन से अंग 'पेस मेकर' से संबधित हैं ?
A.
Liver
लीवर
B.
Brain
दिमाग
C.
Heart
दिल
D.
Lungs
फेफड़े

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

26. Who discovered X-rays?
X- किरण की खोज किसने की ?
A.
W.C.Roentgen / डब्लयू सी रॉटजन
B.
Albert Einstein / अल्बर्ट आईंस्टीन
C.
Edward Taylor / एडवर्ड टेलर
D.
Samuel Cohen / सैमुएल कोहेन

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

27. Why does a black board appears black in colour?
एक श्यामपट्ट काला क्यों दिखाई देता है ?
A.
It reflects black colour / यह काले रंग को प्रतिबिंबित कर देता है ?
B.
It absorbs black colour. / वह काला रंग अवशोिषत करता है
C.
It reflects all colours / वह सारे रंग प्रतिबिंबित कर देता है
D.
It absorbs all the colours / वह सारे रंग अवशोिषत करता है

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option D

28. Who was the first female emperor of India?
भारत की पहली महिला शासक कौन थ ?
A.
Noor Jahan / नूर जहां
B.
Rani Rudrama Devi/ रानी रुद्रमा देवी
C.
Razia Sultana / रजिया सुल्ताना
D.
Queen Didda / रानी दीदा

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

29. What are the main components of Brass Alloy?
पीतल मिश्र धातु के मुख्य घटक कौन से है?
A.
Copper and Zinc / ताँबा तथा जस्ता
B.
Copper and Strontium / ताँबा तथा शोणातु
C.
Copper, Zinc and Nickel / ताँबा, जस्ता तथा निकेल
D.
Copper and Nickel ताँबा तथा निकेल

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option A

30. Who is the custodian of Contingency Fund of India? भारत के आकस्मिकता निधि का संरक्षक कौन है?
A.
The Prime Minister / प्रधानमंत्री
B.
CJI / मुख्य न्यायाधीश
C.
The President / राष्ट्रपति
D.
The Finance Minister / वित्त मंत्री

Your Answer: Option (Not Answered)

Correct Answer: Option C

Submit your test now to view the Results and Statistics with answer .